THE 24 HOUR PLAYS: PORI

The 24 Hour Plays: Pori
La 2.9. Klo 19:00–21:00
Kulttuuritehdas Kehräämö

Ovet avataan 30min ennen esitystä. Esityksessä on väliaika.

Liput 26/22/15 €

Lippukauppaan ESITYS ON LOPPUUNVARATTU!

Amerikkalainen menestyskonsepti The 24 Hour Plays tulee jälleen ja tuo mukanaan Poriin suuren joukon Suomen teatterikentän parhaimmistoa. Näytelmäkonseptia on toteutettu maailmanlaajuisesti mm. New Yorkissa, Lontoossa, Dublinissa, Chicagossa sekä Hampurissa, ja nyt jo viidettä kertaa myös Porissa osana Teatterifestivaali Lainsuojattomia! Juhlavuoden kunniaksi taiteilijat noudetaan Poriin festivaalibussilla Helsingistä ja Tampereelta, ja ryhmäytymisprosessi voi alkaa jo linja-automatkalla. Kuka valtaa ensimmäisenä takapenkin? Kuka haluaa istua edessä?


Näytelmäkirjailijat, ohjaajat ja näyttelijät saavat kutkuttavan haasteen työstää neljä suomenkielistä ja yhden ruotsinkielisen lyhytnäytelmän sekä yhden musikaalin vain yhdessä vuorokaudessa. Näytelmien käsikirjoitus, harjoitukset ja ensi-illat tapahtuvat kaikki siis 24 tunnin sisällä. Tule elämään ja kokemaan jotain ainutlaatuista ja ennennäkemätöntä Suomen rohkeimpien teatterintekijöiden kanssa!


DAY 1

16:00 Bussi noukkii Helsingistä ja Tampereelta jännittyneet taiteilijat. Matka kohti Poria voi alkaa.

20:00 Perillä Porissa! Joukkue kerääntyy Kulttuuritehdas Kehräämöön.

20:30 Tekijät esittäytyvät. Suljettu tilaisuus.

22:00 Näyttelijät ja ohjaajat saavat lähteä rentoutumaan.

22:15 Kirjoittajille arvotaan näyttelijät ja kirjoittaminen voi alkaa.


DAY 2

6:00 Kirjoitus seis! Näytelmät ovat valmiit.

7:00 Ohjaajille arvotaan näytelmätekstit. Vain tunti aikaa tehdä ohjaussuunnitelma.

8:00 Näyttelijöille pidetään ensimmäinen lukuharjoitus.

9:00 Ryhmät hajaantuvat harjoittelemaan.

17:00 Harjoitukset päättyvät. Repliikkejä kerrataan.

18:30 Ovet aukeavat yleisölle.

19:00 Show time!

21:00 Huh, ohi on! Kiitos ja kumarrus!

The 24 Hour Plays: Pori is presented under a licence and with the participation of The 24 Hour Plays (r), New York, NY.​​

Facebook

24hourplays.com

tutustu tämän vuoden tiimiin!

NÄYTTELIJÄT

Anna Andersson

Anna on valmistunut Pietarin valtiollisesta teatteriakatemiasta vuonna 2015. Tällä hetkellä hän toimii freelance-näyttelijänä Helsingissä. Anna on näytellyt Tampereen teatterissa, Lahden kaupunginteatterissa, sekä helsinkiläisessä Kokoteatterissa, jonka kanssa hän vieraili viime vuoden Lainsuojattomilla upean Ensin tuntui tyhjyys kun sydän otettiin pois mutta nyt on kaikki hyvin-esityksen pääroolissa.


Wanda Dubiel

Wanda on mittavan teatteriuransa lisäksi tullut suurelle yleisölle tutuksi niin televisio- kuin elokuvarooleistaan. Hän työskenteli Kansallisteatterissa ennen siirtymistään freelanceriksi vuonna 2011. Hänet olet voinut nähdä mm. elokuvissa Levottomat, Rakkauden rasvaprosentti ja Ei kiitos, sekä televisiossa Isänmaan toivoissa ja hittisarja Mustissa leskissä.


Dan Henriksson

Dan Henriksson on Klockriketeaternin johtaja, ohjaaja ja näyttelijä, (TeM, TeaK1985). Hän on työskennellyt teatterin kaikilla osa-alueilla pitkän uransa aikana, näyttämötaiteen lisäksi myös opetuksen ja tutkimuksen piirissä. Työn alla sovitus ja ohjaus "Aniara. Fragments" (ensi-ilta Philadelphia 2019).


Sanna Hietala

Sanna on viihdyttänyt suomalaisia yleisöjä monilla rooleillaan, kuten Helsingin kaupunginteatterin Viivi ja Wagner-komedian Viivinä, sekä palkitun Joki-elokuvan Annina. Hän ohjasi ja käsikirjoitti Aurinkoteatterille hulvattoman Saalistajat-näytelmän, joka valittiin myös tämän vuoden Tampereen Teatterikesän ohjelmistoon.


Niklas Häggblom

Niklas on työskennellyt laajasti teatterin ja musiikin parissa. Hän on näytellyt niin Teater Marsissa, Improteater Stjärnfallissa kuin Svenska Teaternissa. Televisiosta hänet voi muistaa rooleistaan mm. Hovimäki-sarjassa ja Venla-palkitussa Glenn-televisioelokuvassa. Häggblom on myös työskennellyt säveltäjänä useissa elokuvissa sekä soittanut mm. Jimi Tenor & His Shamans-yhtyeessä. Häggblom näytteli tänä vuonna huikeaa hirviöäitiä Aurinkoteatterin Saalistajat-näytelmässä.


Henna Kaikula

Henna Kaikula valmistui sirkustaiteilijaksi Cirkus Cirkörin kolmivuotisesta Cirkuspiloterna-koulutuksesta vuonna 2003. Valmistumisensa jälkeen Henna on työskennellyt sirkustaiteilijana/tanssijana/näyttelijänä eri mittaluokan projekteissa suurista näyttämöproduktioista kokeellisiin esityksiin nykysirkuksen, tanssin ja teatterin saralla sekä poikkitaiteellisissa projekteissa. Hennan oma nykysirkusryhmä MedAndraOrd valmisti 7 nykysirkusta ja muita taiteenaloja yhdistävää näyttämötaideteosta vuosina 2003-2009. Lisäksi Henna on työskennellyt useissa ryhmissä ympäri maailmaa mm. Cirkus Cirkör (Ruotsi), Kage Physical Theatre ja Strutnfret (Australia), Next Zone Dance Company ja Åben Dans (Tanska), Underbelly ja Acrobat Productions (Iso-Britannia), Myllyteatteri, Krepsko Theatre ja United Snakes (Suomi).


Jukka Keinonen

Keinonen on näytellyt useissa kotimaisissa sarjoissa ja elokuvissa mm. Postia pappi Jaakobille ja Lupaus. Näyttelemisen lisäksi hän on myös ohjaaja, ja lähes sadasta teatterityöstänsä liki puolet ovat ohjaustöitä. Tämän lisäksi hän on myös psykoterapeutti ja kouluttaja. Hän on vieraillut Rakastajat-teatterilla useita kertoja, viimeisimpänä tänä vuonna Radioteatterin ja Rakastajien Jumi-kuunnelmassa.


Marjaana Kuusniemi-Korhonen

Marjaana valmistui näyttelijäksi Nätyltä v.1997 ja teatteripedagogiksi Teatterikorkeakoulusta v. 2015. Hän on näytellyt laitosteattereissa ja teatteriryhmissä eri puolella Suomea, kuten Jyväskylän kaupunginteatterissa, Kajaanin teatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa, Kiasma teatterissa ja Todellisuuden tutkimuskeskuksessa. Hän on tehnyt monipuolisesti sekä puheteatteria että nykyteatteria. Viimeksi hän esiintyi nykyteatteri esityksissä "Pyöveli" (ohjaus Tuire Tuomisto) ja "Everything by my side" (ohjaus Fernando Rubio). Marjaanan tärkein elokuvarooli on "Rakkaus on aarre" -elokuvassa. Äänityöt ovat Marjaanalle erityisen rakkaita, hän on lukenut äänikirjoja, dubannut ja näytellyt useassa Radioteatterin kuunnelmassa.


Laura Malmivaara

Laura on työskennellyt tiiviisti helsinkiläisessä KOM-teatterissa. Hänet tunnetaan myös monista kotimaisista elokuvista, kuten Levottomat, FC Venus ja Kerron sinulle kaiken. Teatterin lisäksi hän on myös levyttänyt musiikkia ja kilpaillut Tanssii tähtien kanssa-ohjelmassa. Näytteljäntyön ohella hän on sivutoiminen valokuvaaja.


Jarkko Mikkola

Mikkola on näytellyt mm. Teatteri Vanhassa Jukossa, joista tunnetuimipia lienevät Rikhard III sekä Kahdeksan surmanluotia, ja Seinäjoen kaupunginteatterissa Täällä Pohjantähden alla. Näyttelemisen lisäksi hän on myös ansioitunut näytelmäkirjailija. Mikkola on mukana myös tämän vuoden festivaalin Teatteri Vanhan Jukon Kaikki isäni hotellit-lukudraamassa.


Petri Mäkipää

Petri kuuluu tamperelaisen Teatteri Telakan hallitukseen. Hän on näyttelijä, tanssija, ohjaaja ja teatteriopettaja. Hän on aikaisemmin vieraillut Lainsuojattomilla mm. Teatteri Telakan, Teatteri Vanhan Jukon ja Rakvere Teaterin yhteistuotannossa Petroskoi sekä Sota ja Rauha-näytelmässä.


Meri Nenonen

Meri Nenonen on tehnyt monia rooleja tv:ssä (Mm. Rakkaus ja laki, Mobile horror, Kylmäverisesti sinun) ja elokuvissa (mm. Tähtitaivas talon yllä, Vuosaari). Hän on vieraillut esim. Kansallisteatterissa, Teatteri Jurkassa, Lahden kaupunginteatterista sekä kirjoittanut, tuottanut, ohjannut ja näytellyt teatterituotannoissa itsenäisissä ryhmissä.


Jarkko Niemi

Tampereen Nätyn kasvatti Niemi on monille tuttu elokuvista ja televisiosta. Hän on näytellyt mm. nuorta Rölliä elokuvassa Rölli ja kultainen avain, Hymypojan Markusta ja Love Recordsin Attea. Televisiosta hänet tunnettaneen parhaiten Syke-hittisarjan Petteri Holopaisena.


Jarkko Pajunen

Pajunen on helsinkiläinen freelance-näyttelijä. Hän on näytellyt monissa koimaisissa televiosarjoissa ja elokuvissa, kuten Nousukausi, Skavabölen pojat, Viikossa aikuiseksi, Klikkaa mua, Syke ja Roba. Teattereista hänet on voinut nähdä mm. Kokoteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa. Hän on tehnyt myös forum -teatteria, sekä kirjoittanut aikuisille ja lapsille näytelmiä, sekä kuunnelmia.


Jukka Peltola

Jukka Peltola on Vantaalta kotoisin oleva freelance-näyttelijä. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2001. Peltola on vieraillut uransa aikana useissa suomalaisissa ammattiteattereissa mm. Turun, Seinäjoen, Vaasan, Kouvolan ja Riihimäen teatterissa. Peltola on vuonna 2006 perustetun Projektori-ryhmän perustajajäsen ja varapuheenjohtaja. Hän vieraili viime vuoden Lainsuojattomilla Projektori-ryhmän Pyhä ja paha-esityksellä.


Mikko Penttilä

Penttilä on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2014, ja on sen jälkeen tullut monille tutuksi Improvisaatioteatteri Stella Polariksen riveistä sekä Putous-sketsiohjelman 8. tuotantokaudelta, josta hänet muistetaan mm. riemukkaista Donald Trump-imitaatioistaan.


Taisto Reimaluoto

Reimaluoto on tunnettu rooleistaan Kristian Smedsin ja Esa Kirkkopellon teatteriproduktioissa. Hän on esiintynyt myös monissa elokuvissa, kuten Koirankynnen leikkaaja, Tali-Ihantala 1944 ja Sauna. Hän toimii myös Kajaanin runoviikkojen taiteellisena johtajana, ja hän on itsekin myös loistava ja tunnettu runojen tulkitsija.


Tinja Sabel

Kaksikielinen Tinja valmistui Teatterikorkeakoulusta 2013 ja on sen jälkeen näytellyt mm. Unga Teaternilla näytelmissä Punahilkka ja Oliver Twist sekä Wasa Teaternilla. Hän on täydentänyt osaamistaan myös ulkomailla, kuten Royal Conservatoire of Scotlandissa ja Complete Vocal Academyssa Kööpenhaminassa. Hän on tällä hetkellä Unga Scenkompaniet:illä näyttelijänä ja toista vuotta ohjaajana harrastajateatteriryhmässä. Hän on myös Barn i 100 år tv- sarjassa mukana.


Sirja Sauros

Sauros on valmistunut vuonna 2006 Tampereen näyttelijäntyönlaitokselta. Sen jälkeen hän on työskennellyt mm. Lahden, Kotkan ja Lappeenrannan kaupunginteattereissa, sekä Lahden Vanhassa Jukossa ja Ryhmäteatterissa. Tällä hetkellä hän toimii freelancerina Helsingissä.

Kreeta Salminen

Kreeta on Teatterikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen näytellyt useimmissa Helsingin teattereissa. Pitkästä listasta löytyy mm. Ryhmäteatteri, Q-teatteri, Helsingin Kaupunginteatteri sekä Kansallisteatteri. Ja onhan Kreeta näkynyt aika-ajoin televisiossakin.


Ville Tiihonen

Tiihonen on koulutukseltaan sekä graafinen suunnittelija että näyttelijä. Hän on monille improvisaation ystäville tuttu helsinkiläisestä Improvisaatioteatteri Stella Polariksesta. Hänen elokuvatöitään ovat mm. Rööperi, Kulman pojat ja Vares - pimeyden tango.


Armi Toivanen

Armi nousi koko kansan suosikiksi Putous-viihdeohjelman myötä. Hänen sketsihahmonsa Leena Hefner o.s. Herppeenluoma voitti Putouksen kolmannella kaudella. Hänet on palkittu sekä Kultaisella Venlalla että Jussi-patsaalla roolisuorituksistaan. Hänet olet voinut bongata mm. elokuvissa Rööperi, 21 tapaa pilata avioliitto ja Kätilö. Televisiossa Putouksen lisäksi Armi näytteli mm. Saraa sarjassa Hinnalla millä hyvänsä.


Annu Valonen

Annu on noormarkkulaislähtöinen näyttelijä. Hän on näytellyt Q-teatterissa, ja tullut tutuksi Ylen Kätevä emäntä-sarjasta sekä Risto Räppääjä-elokuvista. Hän on myös käsikirjoittanut mm. kuunnelmia Yleisradiolle. Tänä kesänä hän palasi Risto Räppääjän Rauha-tädin rooliin myös Kirjurinluodon kesäteatterissa.


Mikko Virtanen

Virtanen on näytellyt valmistuttuaan Teatterikorkeakoulusta mm. Teatteri Jurkassa, Ryhmäteatterissa, Teatteri Vanha Jukossa ja Kokkolan kaupunginteatterissa. Hänen ensimmäinen merkittävä elokuvaroolinsa lienee Kai Partanen Kauko Röyhkän samannimiseen kirjaan perustuvassa elokuvassa Miss Farkku-Suomi.


OHJAAJAT


Pauliina Feodoroff

Pauliina on valmistunut Teatterikorkeakoulun ohjauksen ja dramaturgian ohjelmasta vuonna 2002. Hän urallaan toiminut mm. Teatteri Takomon taiteellisena johtajana. Feodoroff on syntyjään kolttasaamelainen, ja hän on esiintynyt aktiivisesti julkisuudessa saamelaisten puolestapuhujana. Nykyään hän toimii Rospuutto-ryhmän taiteellisena johtajana. Viime vuonna hänen ohjaamansa ilmastonmuutosta käsittelevä Elonkehä vieraili Porissa Lainsuojattomilla.


Miko Jaakkola

Jaakkola on ohjannut kymmeniä teoksia vapaan kentän teattereista Kansallisteatteriin ja Yleisradioon. Urallaan hän on toiminut lisäksi Kajaanin kaupunginteatterin johtajana, Teatteri Takomon taiteellisena johtajana ja Tampereen teatterikesän johtoryhmän jäsenenä. Hän sai näyttämötaiteen valtionpalkinnon vuonna 2002 yhdessä Todellisuuden tutkimuskeskuksen kanssa.


Alma Lehmuskallio

Alma Lehmuskallio on Teatterikorkeakoulusta vuonna 2015 valmistunut ohjaaja, jonka viimeisimpiä töitä ovat Lain§uojattomillakin nähtävä nykysirkusesitys Sivuhenkilöt ja Kotkan kaupunginteatterin Häräntappoase. Häntä kiinnostavat erityisesti toden ja teatterin suhde, ihmisen fysiikka, läsnäolo, säröt ja taidot sekä villiintymisen mahdollisuus.


Maria Oiva

Maria Oiva on helsinkiläinen ohjaaja ja esitystaiteilija. Oiva työskentelee sekä kansallisesti että kansainvälisesti pääasiassa uusien esitysmuotojen ja uuden draaman parissa. Tällä hetkellä työn alla on mm. vuonna 2012 alkaneen Platon -teossarjan kolmas osa Todellisuuden tutkimuskeskuksessa. Vuoden 2017 alusta hän on työskennellyt Riihimäen Teatterin uuden digitaalisen näyttämön kanssa siitä vastaavana taiteilijana.


Janne Saarakkala

Janne Saarakkala on teatteriohjaaja, käsikirjoittaja ja esiintyjä, joka työskentelee laitosteattereissa, vapaissa ryhmissä, itsenäisissä produktioissa ja Radioteatterissa. Leimaa-antavaa hänen uralleen on monipuolisuus, monialaisuus ja uteliaisuus. Ohjaajana ja käsikirjoittajana Saarakkala on tullut tunnetuksi työkulttuuria ja sen muutoksia käsittelevistä esityksistä sekä suomalaisia kaupunkeja käsittelevästä esityssarjasta, joka sai alkunsa Todellisuuden tutkimuskeskuksessa, jonka perustajajäseniin hän kuuluu. Esiintyjänä Saarakkala tunnetaan yhden miehen tajunnanvirtaesityksestä Puhuva pää. Vuodesta 2015 Saarakkala on toiminut Riihimäen Teatterin taiteellisena johtajana. Teatteri valittiin Vuoden Teatteriksi 2017.


Jussi Sorjanen

Jussi Sorjanen on Kajaanin Kaupunginteatterin ohjaaja. Ennen kiinnitystään Kajaanissa Jussi työskenteli Teatteri Vanhan Jukon taiteellisena johtajana vuodet 2009 - 2015. Jukolle myönnettiin vuonna 2013 näyttämötaiteen valtionpalkinto yhdessä Teatteri Telakan ja virolaisen Rakvere Teaterin kanssa kolmen teatterin uraauurtavasta yhteistyöhankkeesta.


NÄYTELMÄKIRJAILIJAT


Laura Gustafsson

Gustafsson tunnetaan kirjojensa lisäksi näytelmäteksteistään, kuten Ylen Radioteatterin Pet Shop-kuunnelmasarjasta. Finlandia-ehdokkaana ollut Huorasatu (2011) kääntyi myös näyttämölle Ryhmäteatterin voimalla kriitikoiden ylistämänä. Hän työskentelee Toisten historia -projektinsa osalta myös kuvataiteen kentällä. Hänen neljäs romaaninsa Pohja julkaistaan lokakuussa. Syyskuussa saa Teatteri Jurkassa ensi-iltansa Kikka Fan Club, jonka hän on kirjoittanut yhdessä työryhmän kanssa.


Heini Junkkaala

Heini Junkkaala (s. 1975) on helsinkiläinen näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Junkkaala on kirjoittanut mm. näytelmät Olipa kerran minä, Kristuksen morsian ja Soita minulle Billy. Lastennäytelmästään Kymmenen tikkua laudalla Junkkaala voitti vuonna 2010 Pohjoismaisen näytelmäkirjailijapalkinnon. Junkkaala on Suomen Kansallisteatterin kotikirjailija.


Marko Järvikallas

Marko työskentelee dramaturgi-näytelmäkirjailijana sekä ohjaajana. Hänen tuleviin töihinsä lukeutuvat Ylen Radioteatterille valmistuva kuunnelma Valkoinen huone ja Teatteri Vanhan Jukon tuleva, Järvikallaksen dramatisoima Kaikki isäni hotellit Linda Wallgrenin ohjaamana.


Juha Mustanoja

Juha on ohjaaja-käsikirjoittaja. Hän ohjannut näytelmiä mm. Aurinkoteatterille. Teatterin lisäksi Mustanoja tunnetaan myös elokuvaohjaajana, graafikkona ja sarjakuvapiirtäjänä. Hänen Aurinkoteatterille ohjaamansa Maa-Tuska valittiin Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon vuonna 2016.


Hanna Ryti

Näytelmäkirjailijana, ohjaajana ja esitysdramaturgina työskentelevä Ryti on perustanut poikkitaiteellista näyttämötaidetta tekevän Reunaryhmän, jossa toimii kirjoittajana ja ohjaajana. Hän tekee teatteritaidetta laaja-alaisesti myös muissa kokoonpanoissa ja teattereissa freelancerina. Tällä hetkellä työn alla on mm. masennusta käsittelevä teos, joka on ensi-illassa Teatteri Takomossa tammikuussa. Syyskuussa ilmestyy myös esikoisromaani Syli (Siltala).


Fabian Silén

Fabian on valmistunut Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisestä näyttelijäntyön ohjelmasta, mutta työskennellyt sittemmin myös kirjoittamisen parissa. Hän on mm. näytellyt, ohjannut ja kirjoittanut Teater Mestolalle monia teoksia, kuten Felix Liv (2015) joka oli Teater Mestolan ja Svenska Taeternin yhteistuotanto.

Fabian Silén är utbildad skådespelare som skrivit två pjäser Komedin om Felix Liv som hade premiär i samarbete med Teater Mestola och Svenska Teatern (2015) och Paradisdoktrinen (2017) som hade premiär på Teater Viirus och var ett samarbete mellan Teater Mestola och 4e Teatern från Sverige. Silén har också varit med och skrivit manus till ett flertal kortfilmer. Är konstnärlig ledare för den fria gruppen Teater Mestola med 12 premiärer bakom sig, varav hälften har varit nyskrivna.


SÄVELTÄJÄ

Katja Lampela

Akustista kitaraa soittava Lampela tehnyt musiikkia laidasta laitaan niin omalle bändille kuin teatteriinkin. Hän mm.säveltänyt kappaleita Ota Minut -yhtyeelle sekä Rakastajat-teatterin Miehen kylkiluu-näytelmän (2000) musiikit.


KAPELLIMESTARI

Petra Lampinen

Lampinen työskentelee säveltäjänä ja muusikkona. Hän on säveltänyt suomalaista runoutta, joista mainittakoon Anja Erämaja, Ilpo Tiihonen ja Eino Leino. Lampinen on julkaissut kirjan Tupa ryskyi, parret paukkui yhdessä Eero Enqvistin ja Pinja Hahtolan kanssa, joka koostuu suomalaisista, seksuaalisista runoista. Kirja keräsi paljon mediahuomiota, ja siitä tehtiin myös samanniminen esitys Lampisen säveltämänä. Esitys on myös vieraillut Lainsuojattomilla.


MUUSIKOT


Tomi Harrivaara - basso

Jaakko Kotiniemi - rummut