Jalostamo-kollektiivi: KÄDETTÖMÄT

Jalostamo-kollektiivi
KÄDETTÖMÄT
(Käsist seotud)

La 9.9. klo 16.00-17.40
Kulttuuritalo Annankatu 6, 2 krs.

Ovet avataan 30min ennen esitystä. Esityksessä ei ole väliaikaa.

Liput: 20/15 €

Lippukauppaan

-musta komedia virolaisesta isästä ja suomalaisesta tyttärestä sekä kahdesta supikoirasta-

Eletään vuosia 1987-1991. Virossa on käynnissä Laulava vallankumous. Neuvostoliitto on romahtamassa ja uudenlainen elämä lähempänä kuin koskaan. Samaan aikaan Suomessa omituiset oireet vievät 27-vuotiaan Elsen lääkäriin ja hänellä todetaan ALS-sairaus. Tästä alkaa virolaisen isän ja suomalaisen tyttären kohtaaminen, josta ei puutu komiikkaa, draamaa eikä musiikkiakaan.

Kantaesityksensä Lahden kaupunginteatterissa saanut, näyttelijä Anna Lipposen kirjoittama ”Kädettömät” pohtii vapautta niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Esitys kertoo isän ja tyttären kohtaamisesta, kahdesta supikoirasta Manusta ja Panusta lopetetussa teatterissa vuonna 2017, sekä ihmiseläimen maailman monimutkaisuudesta. Näytelmä on musta komedia kahden kulttuurin kohtaamisesta, kuolemasta ja elämän suurista intohimoista. Mitä jää jäljelle, kun enää sydän ja aivot toimivat?

Kädettömät on toteutettu ainutlaatuisessa yhteistyössä, kun helsinkiläinen vapaa teatteriryhmä Jalostamo-kollektiivi ja Viron yksi suurimmista teattereista, tallinnalainen Eesti Draamateater ovat yhdistäneet voimansa. Esityksen on ohjannut näyttelijä-ohjaaja Tanjalotta Räikkä. Näyttämöllä ovat Jalostamo-kollektiivin näyttelijä Anna Lipponen sekä Eesti Draamateaterin näyttelijäkonkari Tõnu Oja. Skenografiasta vastaa lavastaja ja valosuunnittelija Petri Tuhkanen. Musiikin esitykseen on säveltänyt muusikko-säveltäjä Samuli Laiho.

Suomen kanta-esitys nähtiin Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä 2.12.2016. Viron kantaesitys Eesti Draamateaterin Maalisaalissa oli 11.3. 2017.

Käsikirjoitus: Anna Lipponen
Ohjaus ja dramaturgia: Tanjalotta Räikkä
Skenografia: Petri Tuhkanen
Musiikki: Samuli Laiho
Näyttämöllä: Anna Lipponen ja Tõnu Oja
Tuotanto: Jalostamo-kollektiivi / Anna Lipponen, Hanna Espo
Yhteistyökumppanit: Eesti Draamateater, Lahden kaupunginteatteri, Viro-Instituutti Suomessa

Jalostamo-kollektiivi