Historia

Vuonna 1991 perustettu Rakastajat-teatteri on Satakunnan ainoa vapaa ammattiteatteriryhmä.

Näyttelijät Hilkka Ollikainen, Angelika Meusel ja Kai Tanner sekä puvustaja-lavastaja Lizz Santos perustivat ryhmän tarjotakseen satakuntalaiselle yleisölle rohkeaa, taiteellisesti tinkimätöntä, intensiivistä ja ajatuksia herättävää huoneteatteria - huumoria ja elämän hulluutta unohtamatta. Teatteri on nimetty ensimmäisen ensi-illan, Harold Pinterin Rakastaja-näytelmän mukaan.

Oma teatteritila saatiin keväällä 1997 Valtakadulta. Nykyisin Studio Hilkkana tunnettu paikka nimettiin alunperin Hilkka-näyttämöksi teatterin edesmenneen perustajajäsenen, Hilkka Ollikaisen, mukaan. Kulttuuritehdas Kehräämö Porin Puuvillatehtaan alueelta saatiin käyttöön vuonna 2009. Tähän komeaan saliin mahtuu jopa 260 katsojaa ja se tarjoaa puitteet klubi-illoille ja isoille vierailuesityksille.

Vuodesta 2000 lähtien Rakastajat-teatteri on järjestänyt vuosittaista vapaille teatteriryhmille tarkoitettua Lainsuojattomat-festivaalia. Alunperin festivaali oli tarkoitus järjestää kiertävänä eri kaupungeissa, mutta paikaksi on vakiintunut Pori. Tapahtuman nimi viittaa vapaiden teatteriryhmien asemaan laitosteattereille ohjatun lakisääteisen rahoituksen ulkopuolella.