MITEN VIETTELYS SYNTYY | Rakastajat-teatteri

Tervetuloa teatteriin! Tutustu turvallisuusohjeisiimme.

MITEN VIETTELYS SYNTYY

Tauko. Sekunnin, kaksi, kenties kuusi kestävä hetki jolloin mitään ei tapahdu.

Paitsi että tapahtuu paljon mikäli ohjaaja Leea Klemolaan on hiukankaan luottamista.

Kävi nimittäin kerrankin teatterin rivikatsojalle mieletön mäihä. Olen päässyt seuraamaan Viettelyksen asuntovaunun harjoituksia sekä näytöksen jälkeisiä ohjaajan palautteita. Kukapa tulisi ajatelleeksi miten loppuun asti sekä ohjaaja että näyttelijäkaarti tekstin analysoi, että minä katsojana voisin vain nojautua penkkiini ja antaa tarinan viedä.

​​​​​​​Vaikka nyt tuo taukojuttu. Kohtauksien A, B ja F välillä pidetyt tietyn mittaiset tauot voivat pitkällekin määrittää sen, tunnenko katsojana kohtauksen J alussa alkavaa ahdistusta vai iloista huvittuneisuutta. Teksti pysyy samana, tapa tuoda se esille vaihtuu. Pienesti, mutta vaihtuu.


​​​​​​​Toki koko prosessissa on kyse kymmenistä muistakin teknisistä asioista kuin tauoista. Valot, äänet, lavastus… ei äärtä eikä rajaa. Näiden jälkeen siirrytäänkin sitten enemmän jo henkimaailman hommiin, siihen miten ohjaaja auttaa ja houkuttelee näyttelijän läsnäolon esiin. Tapahtuuko se hennoin ja hienovaraisin keinoin vai rosoisen kovakätisellä painostuksella – kappas vain, siinä sitä ollaan.

Isomäen leirintäalueelle sijoitetussa Viettelyksen asuntovaunussa ei asu Marlon Brandoa tai Vivien Leighiä. Siellä majaansa pitää joukko itseltäänkin hukassa olevia ihmisiä, jotka räpiköivät läpi elämänsä kohti jotain joka johtaisi parempaan suuntaan. Rakkautta ja hyväksyntää siellä etsitään ja välillä myös löydetään - siihen käytettävät konstit vain saattavat jonkun katsojan silmissä näyttää pöyristyttäviltä ja hankalilta hyväksyä. Elämä ei varsinkaan marginaalissa ole aina niin kovin kaunista. Elämää se kuitenkin on, suoraan silmiemme edessä syntyvää. Nämä tyypit eivät hukkaa aikaansa patsasteluun kun sen voi käyttää unelmien toteuttamiseen, onnistuipa siinä sitten taikka ei.

Himpun verran vahiningoniloisena myös on ollut hauska seurata, hyppäävätkö nayttelijät Kivinen, Tanner, Meusel ja Hosiasluoma tällä kertaa pituutta vai korkeutta kun Leea Klemola haroo hiuksiaan ja vetää henkeä alahampaiden läpi.


Tiina - Vahtimestari oven ja köökin välissä