Rakastajat-teatteri | Rakastajat-teatteri

Tervetuloa teatteriin! Tutustu turvallisuusohjeisiimme.

RAKASTAJAT-TEATTERI

Rakastajat-teatteri on monipuolinen, luovasti rohkeiden ja korkeatasoisten teatteritapahtumien tarjoaja: teatteria, musiikkia, tapahtumia ja kohtaamisia.

​​​​​​​

Rakastajat-teatteri on porilainen ammattiteatteri, joka toimi 30 vuotta Satakunnan ainoana vapaana ammattiteatterina 1991-2021. Vuoden 2022 alusta Rakastajat-teatteri hyväksyttiin teattereiden valtionosuusjärjestelmän piiriin. Rakastajat aloitti pienenä huoneteatterina Poriginal galleriasta ja on vuosien saatossa kasvanut merkittäväksi maakunnalliseksi ja valtakunnalliseksi teatteritoimijaksi sekä festivaalijärjestäjäksi. Nykyään Rakastajat-teatteri on vahva ja elinvoimainen ammattiteatteri, joka haluaa vahvistaa alueensa taiteellista teatteritarjontaa.

Me Rakastajat-teatterissa uskomme katsojien väliseen tasa-arvoon. Siksi haluamme olla helposti lähestyttävä, pitää lippumme hinnat niin alhaalla kuin pystymme ja samalla myös haastaa yleisöä. Haluamme vahvistaa yhteyttä paikallisiin asukkaisiin ja saavuttaa erilaisia, uusia yleisöjä. Haluamme edistää erilaisten ihmisten välistä tasa-arvoa, vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan ja tarttua rohkeasti päivänpolttaviin kysymyksiin ja myös arkoihin aiheisiin.​​​​​​​

Mistä kaikki alkoi?

Näyttelijät Hilkka Ollikainen, Angelika Meusel ja Kai Tanner sekä puvustaja-lavastaja Lizz Santos perustivat ryhmän vuonna 1991 tarjotakseen satakuntalaiselle yleisölle rohkeaa, taiteellisesti tinkimätöntä, intensiivistä ja ajatuksia herättävää huoneteatteria - huumoria ja elämän hulluutta unohtamatta. Teatteri on nimetty ensimmäisen ensi-illan, Harold Pinterin Rakastaja-näytelmän mukaan. Rakastaja sai ensi-iltansa Poriginal galleriassa 12.12.1991.

Omiin tiloihin

Oma teatteritila saatiin keväällä 1997 Valtakadulta. Nykyisin Studio Hilkkana tunnettu esitystila nimettiin alunperin Hilkka-näyttämöksi teatterin edesmenneen perustajajäsenen, Hilkka Ollikaisen, mukaan. Teatterisalissa on 60–100 katsomopaikkaa, teatteriravintolassa 30–40 paikkaa.

Kehräämö Porin Puuvillatehtaan alueelta saatiin käyttöön vuonna 2009. Puuvillan sydämessä toimiva Kehräämö on uniikki, tunnelmallinen ja esteetön teatteri-, tapahtuma- ja kokoustila, jossa on A-oikeuksin tilausravintola. Kehräämössä järjestetään asiakastilaisuuksia, kokouksia ja kaikenlaiset tapahtumia suurista juhlista virallisiin tilaisuuksiin (70400 hlö).

Teatterifestivaali Lain§uojattomat

Rakastajat-teatteri järjesti vuosina 2000-2022 vapaille teatteriryhmille tarkoitettua Lainsuojattomat-festivaalia. Alunperin festivaali oli tarkoitus järjestää kiertävänä eri kaupungeissa, mutta paikaksi vakiintui Pori. Tapahtuman nimi viittaa vapaiden teatteriryhmien asemaan laitosteattereille ohjatun lakisääteisen rahoituksen ulkopuolella. Vuonna 2022 järjestettiin viimeinen Rakastajien organisoima, Näkemiin Lainsuojattomat -festivaali, jonka jälkeen festivaalin järjestäminen siirtyi helsinkiläiselle KokoTeatterille, joka vei Lainsuojattomat Iisalmeen vuodesta 2023 alkaen.

Festivaalitraditio Porissa kuitenkin säilyy uuden esittävän taiteen festivaalin muodossa, joka lanseerataan lähitulevaisuudessa.

Palkittua toimintaa

Rakastajat-teatteri ja Teatterifestivaali Lain§uojattomat ovat vuosien varrella saaneet useita tunnustuksia pitkäjänteisestä työstä vapaalla teatterikentällä. Tässä niistä muutamia:

  • 2019, Suomi-palkinto - Teatterifestivaali Lain§uojattomat, Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • 2019, Vuoden teatteriteko - Lain§uojattomat-festivaali, Teatterikeskus ry.
  • 2016, Porilainen maineteko, Porin nuorkauppakamari ry.
  • 2016, Vuoden teatteriteko - Angelika Meusel, Teatterikeskus ry.
  • 2016, Ennakkoluuloton edelläkävijä -diplomi, Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piiri
  • 2015, Silmänkääntäjä-palkinto, Teatterin tiedotuskeskus TINFO
  • 2015, Kunniakirja, Pori tutuksi ry.
  • 2008, Pori-palkinto, Porin kaupunki


Näytelmäarkisto

Rakastajat-teatteri on tarjonnut teatteria ja muita elämyksiä jo yli kolmen vuosikymmenen ajan Porissa sekä muualla valtakunnassa ja ulkomailla.

Lue lisää

Kehräämö

Puuvillatehtaan sydämessä toimii uniikki, tunnelmallinen ja esteetön teatteri, tapahtuma- ja kokoustila, jossa on A-oikeuksin varustettu kahvio/baari ja tilausravintola.

Lue lisää

Studio Hilkka

Intiimi huoneteatteri Studio Hilkka otettiin käyttöön vuonna 1997. ​ Teatterisalissa on 60-100 katsomopaikkaa ja teatteriravintolassa 30-40 paikkaa.

Lue lisää

RUOKA ON TEATTERIN LISÄKSI TOINEN INTOHIMOMME

Lue lisää