Kulissien takana: Noita Nytenenän elämäntaparemontti | Rakastajat-teatteri

Tervetuloa teatteriin! Tutustu turvallisuusohjeisiimme.

Kulissien takana: Noita Nytenenän elämäntaparemontti

Porilaiselle yleisölle ennestään tuttu Noita Nytenenä on palannut estradille uudessa kantaesityksessään Noita Nytenenän elämäntaparemontti. Tämä koko perheen vauhdikas musiikkinäytelmä kertoo Noita Nytenenästä, Margareta-kissasta ja Pertti Porkkanapelto -jäniksestä, jotka aloittavat yhdessä elämäntaparemontin. ​​​​​​​

Erja Lehtosen luoma Noita Nytenenä näki ensimmäisen kerran päivänvalon pääsiäisenä 1987 Nyte ry:n toimesta. Nyte ry on porilainen taiteilijaseura, joka antaa nuorille satakuntalaisille taiteilijoille mahdollisuuksia oman taiteensa esilletuontiin.

Lähistöllä sijaitseva päiväkoti oli toivonut, että Nyteläiset järjestäisivät jotain ohjelmaa lapsille. Erja Lehtonen otti asian hoitaakseen. Tuolloin sai alkunsa legendaarinen Noita Nytenenän taikatalo -tapahtuma.

– Kyseessä oli rakastettu ja hyvin suosittu, monitaiteellinen ja interaktiivinen koko perheen seikkailu- ja toimintatapahtuma, Noita Nytenenää näyttelevä Erja Lehtonen kuvailee.

Alun perin Taikatalo toteutettiin Nyte ry:n Galleria 3H+K:ssa Maaherrankadulla. Myöhemmin vakiintui käytäntö, että Taikatalo toteutettiin yhtä kertaa lukuun ottamatta purkutuomion alla oleviin rakennuksiin. Taikatalon tuotantoprosessi kesti kokonaisuudessaan neljä kuukautta. Tästä kolme kuukautta käytettiin Taikatalon rakentamiseen ja visuaaliseen toteutukseen. Taikataloja toteutettiin yhteensä kahdeksan ja ne olivat aina kuukauden avoinna yleisölle. Jokaisella taikatalolla oli oma tarinansa.

– Taikatalon keskeisenä hahmona on ollut joka vuosi Noita Nytenenä, jonka tekosia lapset ovat joutuneet korjaamaan. Kerran Noita Nytenenä päätti poistaa värit maailmasta, koska kukaan ei muistanut hänen syntymäpäiväänsä. Se loukkasi Noitaa. Myös joulupukki on joutunut Noidan kiukun kohteeksi. Kommelluksia on ollut monia. Onneksi lapset ovat olleet neuvokkaita ja kriittisiä. Tilanteista selvittiin aina kunnialla, Erja kertoo.

Taikatalo oli itsenäinen tapahtuma, johon osallistui kolmannen sektorin tekijöitä sekä itsenäisiä taiteilijoita.Toiminta oli voittoa tavoittelematonta. Viimeinen taikatalo toteutettiin vuonna 2017.

kuva: mikael leppäniemi

Omakohtaista kokemusta

Taikatalojen ohella Noita Nytenenä teki jonkin verran juontokeikkoja lastentapahtumissa ja rock-konserteissa. Nytenenä järjesti muutamana vuotena pääsiäiskonferenssin, jossa on vieraillut myös muita noitia. Viimeisen Taikatalon jälkeen Noita Nytenenä vietti muutaman vuoden hiljaiseloa. Satunnaisesti hän lähetti videoterveisiä Rakastajat-teatterin kautta.

Erja Lehtosella ja Rakastajat-teatterilla onkin pitkä, yhteinen historia. Ensimmäisen kerran Lehtonen esiintyi Rakastajien kanssa Kesäillan valssi -kesäteatteriesityksessä vuonna 2001. Sittemmin hänet on nähty muun muassa Kohtalona murha -esityksessä (2004), Vaginamonologeissa ja pikkujouluesityksissä. Erja on myös juontanut Rakastajien Lainsuojattomat-teatterifestivaalin iltaklubeja.

Tuntui siis luonnolliselta, että Noita Nytenenä valloitti Kehräämön lavan. Tosin pienten koronan tuomien hidasteiden jälkeen. Ensi-iltaa jouduttiin siirtämään useaan kertaan. Tämän vuoksi tuli paljon harjoitustaukoja, eivätkä kaikki aina päässeet harjoituksiin.

Idean Noita Nytenenän elämäntaparemonttiin sekä muihin esityksiinsä Erja on saanut elämästään ja kaikesta, mitä ympärillä ja maailmassa tapahtuu.
– Minulla on huomattava määrä kokemusta pieleen menneistä elämäntaparemonteista. En aio kokeilla niitä enää itse, Erja kuittaa nauraen.

kuva: mikael leppäniemi

Parasta lastenteatterissa

Noita Nytenenä on kulkenut Erja Lehtosen mukana yli 30 vuotta. Tuona aikana Erja on rakentanut Noita Nytenenälle identiteetin, jonka hän tuntee läpikotaisin. Mutta mitä yhteistä Noita Nytenenällä ja Erjalla itsellään on?

– Noita Nytenenän näytteleminen on kivaa, koska hän on niin hillitön, impulsiivinen ja aika hullu. Noita Nytenenä ei osaa peittää tunteitaan. Olen itsekin hillitön ja ehkä vähän hullukin. Erona Noitaan koen olevani huomattavasti herkempi ja epäitsekkäämpi, Erja pohtii hänen ja Noita Nytenenän eroja ja yhtäläisyyksiä.

Noita Nytenenän näyttelemisen lisäksi Erja nauttii lastenteatterin tekemisestä.

– Lastenteatteri on hauskaa puuhaa, ellei teksti ole liian lälly tai opettavainen. Lastenteatterissa voi kokeilla rajojaan ja mennä mukavuusalueen ulkopuolelle. Lisäksi lapset ovat ihana yleisö, joka ottaa esitykset tosissaan, Erja kuvailee lastenteatterin parhaita puolia.

Erja toivoo, että Noita Nytenenällä on tulevaisuus vielä Elämäntaparemontin jälkeenkin. Teatteriesitysten lisäksi Erja on suunnitellut muutakin Noita Nytenenän tiimoilta.
– Aion kirjoittaa kirjan Noita Nytenenän seikkailuista! Erja paljastaa.

kuva: mikael leppäniemi

Mikäli kiinnostuit tilausnäytöksestä päiväkodillesi tai koulullesi, ota yhteyttä amanda@rakastajat.fi.