1990-luku
​​​​​​​

1999
​​​​​​​

KOLME SISARTA

Käsikirjoitus Anton Tsehov, ohjaus Marcus Groth. Yhteistuotanto Teatteri Kamiinan kanssa.
Porin ensi-ilta 19.2.1999 Studio Hilkassa.


LULU BACH

Käsikirjoitus ja ohjaus Juha Siltanen, valosuunnittelu Emma Paaer, äänitekniikka Jari Leskinen, lavastus ja puvustus työryhmä.
Rooleissa: Angelika Meusel, Jukka Keinonen.
Ensi-ilta 13.3.1999 Ateneum-salissa Helsingissä.

On ihmisiä joita pelkää kauheasti tapaavansa uudelleen. Ja silti näiden tapaamisesta näkee niin usein unta : pelkoon sisältyy kaipaus. He ovat muuttuneet, minä olen muuttunut. Mitä silloin halusin tai pelkäsin? Syntyy draama saman tien.

​​​​​​​

NISKAVUOREN NAISET

Käsikirjoitus Hella Wuolijoki, ohjaus Mikko Roiha, lavastus ja puvustus Annukka Pykäläinen, musiikin sovitus Mika A. Koskinen, äänisuunnittelu Ville Hyvönen, koreografia Maria Kause,
Rooleissa: Hilkka Ollikainen, Juha Pikkarainen, Eija Velander, Anneli Ollikainen, Marja Mylläri,
Angelika Meusel, Kai Tanner, Mika A. Koskinen, Maria Kause, Jenni Sjösten, Pauliina Perämäki, Helena Urpulahti, Anne Väre, Eeva Ylänen, Emmi Kujanpää.
Ensi-ilta 18.6.1999 Kirjurinluodon kesäteatterissa.

Hella Wuolijoen näytelmät eivät hienostele älyllä eivätkä nokkeluudella, niissä seistään sen takana mitä sanotaan. Ne puhuvat suoraan tunteella ja suoraan sydämeen. Ne eivät vieraannuta, ne tulevat lähelle ja lujaa.

Niskavuoren naiset on elämää suurempia tunteita, kaipausta, rakkauden huutoa, vapautusta, asioiden ymmärtämistä kohdalleen.


Niskavuoren naiset ei tarjoa valmiiksi pureskeltua, helppoa ja viihteellistä teatterikokemusta: se kouraisee pintaa syvemmältä ja pakottaa ajattelemaan.
(Satakunnan Kansa 20.6.1999)


RUMA ANKANPOIKANEN

Teksti H. C. Andersen, sovitus Angelika Meusel, Kai Tanner, Mika A. Koskinen, ohjaus Kai Tanner, koreografia Maria Kause, lavastus Kaija Lehtonen, puvustus Sirkku Kiiskinen, maskeeraus Outi Vannenmaa,
Rooleissa: Mika A. Koskinen, Angelika Meusel, Kai Tanner, Susanna Levokari, Taru Viljanen, Anne Väre, Jenni Sjösten, Helena Urpulahti.
Ensi-ilta 21.7.1999 Kirjurinluodon kesäteatterissa.

Rakastajat-teatteri tuo näyttämölle näytelmän, joka näyttää – turhia osoittelematta - , että erilaisuus voi olla inspiroivaa. Samalla se kertoo taiteen keinoin, että ”ruma” on suhteellinen käsite ja ”kauneuskin” lopulta katsojan silmissä.
(Satakunnan Kansa 21.7.1999)

​​​​​​​

INDICTUS

Ari Kauppilan ja Indictus Companyn rytmi-installaatio, yhteistuotanto Indictus Companyn kanssa,
Ensi-ilta 21.7.1999 Studio Hilkassa.


HULLUN KIRJOISSA JA VÄHÄN EEVANKIN

Käsikirjoitus Joe Orton, suomennos ja ohjaus Juha Siltanen, lavastus ja puvustus Annukka Pykäläinen, valosuunnittelu Taneli Seppälä, äänitehosteet ja tehostemusiikki Juha Siltanen ja Juhani Liimatainen (YLE),
Rooleissa: Kai Tanner, Pinja Flink, Angelika Meusel, Ari Eilola, Jukka Keinonen, Juha-Erik Kants.
Ensi-ilta 19.11.1999 Studio Hilkassa.


HYLAA JOULUA

Käsikirjoitus ja ohjaus Mika A. Koskinen, Angelika Meusel ja Kai Tanner,

Ensi-ilta marraskuussa 1999.


1998
​​​​​​​

ATTILA JA LEISKONE

Käsikirjoitus ja ohjaus Kai Tanner ja Mika A. Koskinen,
Ensi-ilta syksyllä 1998 paikallistelevisiossa.

​​​​​​​

YHÄ PIMENEVÄ TALO

Käsikirjoitus Kristian Smeds, ohjaus Kai Tanner, lavastus Mika A. Koskinen, valosuunnittelu Sami Virtanen ja Kai Tanner, musiikki ja tehosteet Ari Kauppila, puvustus työryhmä.
Rooleissa: Hilkka Ollikainen, Angelika Meusel.
Ensi-ilta 13.3.1998 Studio Hilkassa.

Yhä pimenevä talo on kahden naisen näytelmä. Ainakin jos ajatellaan näyttämöllä olevia ihmisiä, joita on ainoastaan kaksi. Mutta esityksen loputtua huomaakin seuranneensa viiden naisen tarinaa. Samana pysyy ainoastaan vanha nainen, joka autioituvassa talossa yrittää pitää elämänsä lankoja käsissään. Yhä pimenevässä talossa liikutaan monessa tasossa, niin symbolisesti kuin ihan oikeastikin.
(Uusi Aika 17.3.1998)


HIIRITARINOITA

Klassikkosatujen sovitus Helen Elde ja Angelika Meusel, ohjaus Helen Elde, puvustus Johanna Hakkarainen, musiikki Mika A. Koskinen,

Rooleissa: Helen Elden, Angelika Meusel.
Ensi-ilta 25.6.1998 Pelle Hermannin puistossa.

​​​​​​​

KUN ON MIES, KAKS LASTA JA LANKO

Käsikirjoitus Dario Fo ja Franca Rame, ohjaus Marcus Groth, puvustus Lizz Santos, äänitekniikka Jari Leskinen.
Rooleissa: Angelika Meusel.
Ensi-ilta 10.11.1998 Studio Hilkassa.

"Kun on mies, kaksi lasta ja lanko" on hervoton tarina italialaisesta kotiin teljetystä rouvasta, jota lanko kähmii ja tirkistelijä kiikaroi; jolle häirikkö soittelee ja jota intohimoinen suhde raastaa.


KEISARIN UUDET VAATTEET III

Teksti H. C. Andersen, sovitus Angelika Meusel ja Kai Tanner, puvustus Johanna Hakkarainen, lavastus Lizz Santos,
Rooleissa: Angelika Meusel, Kai Tanner, Mika A. Koskinen.
Ensi-ilta 1.10.1998 Studio Hilkassa.


HEHKUVA VARJO

Frederico Garcia Lorcan runoihin ja teksteihin perustuva flamenco- ja runoesitys.
Lorcan runojen ja luentojen pohjalta koostaneet Maria Kause ja Katja Lindroos. Runojen suomennos Matti Rossi ja Brita Puotila, luentojen suomennos Maria Kause, musiikki Camarón, lavastus ja näytttelijöiden puvustus Liz Santos, tanssijoiden puvustus Kirsi Bragge, valosuunnittelu Mika A. Koskinen, musiikin koostaminen Petri Blomqvist.
Valmistettu Rakastajat-teatterin ja Estudio Flamenco Maria Kausen yhteistyönä.
Flamencotanssijat Maria Kause ja Katja Lindroos.
Näyttelijät Angelika Meusel ja Kai Tanner.
Ensi-ilta 4.2.1998 Studio Hilkassa.1997
​​​​​​​

PUNAHILKKA

Teksti Grimmin veljekset, sovitus Angelika Meusel ja työryhmä, ohjaus työryhmä, musiikki Mika A. Koskinen, koreografia Kati Aalto, lavastus ja puvustus Lizz Santos,
Rooleissa: Miia Lindström, Kai Tanner, Angelika Meusel, Emmi Kouvumäki, Riina Fågel.
Ensi-ilta 14.6.1997.

Angelika Meuselin sovituksessa muuttunut useita vuosia esikuvaansa iäkkäämmäksi, nykyaikaiseksi Neiti Punahilkaksi, joka kantaa huolta lisäaineista, sademetsistä ja otsonikadoista, käy tanssikoulua ja harjaa tallilla omaa hoitohevostaan.
Koko satu on saanut paitsi ajankohtaista, myös täynnä paikallisia piirteitä. Tapahtumapaikkana on Porin metsä, jossa vilisee mm. tuttua kaupunginjohtajaa ja tunnettua teatteriohjaajaa.

​​​​​​​

A NIIN KUIN AMSTERDAM

Käsikirjoitus ja ohjaus Juha Siltanen, koreografia Jorma Uotinen ja muut, lavastus ja puvustus Lizz Santos,
Rooleissa: Anna-Maija Kokkinen, Angelika Meusel, Kai Tanner, Ari Kauppila, Hilkka Ollikainen.
Ensi-ilta 10.10.1997. Studio Hilkan avajaisnäytelmä.

Kolmen tavallisen porilaisen tavalliseen elämään valahtaa muutama pisara hiipivää kauhua, pidäkkeetöntä elämänvoimaa, pohjatonta kaipuuta ja riemukasta hulluutta – ja heidän elämänsä muuttuu kertaheitolla toiseksi.

Ydinaihe on yksinäisyys, eritoten kaupunkien ihmisten potema yksinäisyys ja miten siitä voi päästä eroon. Yksinäisiä on paljon, syrjään sysäytyvät työttömät, mielenterveysongelmaiset ja monet muut. Yhteiskunta kannustaa ihmisiä yksinäisyyteen, hyvin monella ja hyvin monella ikävällä tavalla.
(Uusi Aika 25.9.1997)1996
​​​​​​​

MIKSI EEVA EI LÄHDE POIS?

Käsikirjoitus ja ohjaus Juha Siltanen, lavastus ja puvustus Lizz Santos,
Rooleissa: Angelika Meusel, Hilkka Ollikainen, Kai Tanner, Sari Viitasalo, Silja Koivumäki (ääni).
Ensi-ilta 2.3.1996 Poriginal Galleriassa.

Juha Siltasen uusperhekomedia "Miks Eeva ei lähde pois?" on näytelmä ihmisistä, jotka ovat suosiolla antaneet elämänsä ohjat Eevalle. Jos ei osaa itse avata jääkaapin ovea, on hyvä, kun ei edes tarvitse... Toisaalta, "Miksi Eeva ei lähde pois?" on myös näytelmä kolmen sukupolven kissa- ja hiirileikistä. Ja äitiydestä.


Perheenjäsenet ovat tilanteessa, jossa omaa arkitodellisuutta ei kyetä hallitsemaan.
(Satakunnan Kansa 29.2.1996)

Dramaturgisesti Siltasen oma ohjaus näytelmästä Miksi Eeva ei lähde pois? on näin ollen harvinaisen pitävällä, kompaktilla pohjalla. Se osoittaa vahvasti eritoten sen, että aiheita ei tarvitse metsästää meitä kauempaa. Se pakottaa pohtimaan sitä miksi niin on käynyt ja mitä yhteistä tämä komediallisin, groteskein ja traagisinkin sävyin etenevä pienperhenäytelmä viestii meistä ja maailmasta ympärillämme.
(Satakunnan Kansa 9.3.1996)


HANNU JA KERTTU

Teksti H. C. Andersen, sovitus Angelika Meusel ja työryhmä, ohjaus Hilkka Ollikainen ja työryhmä, lavastus Patrick McGrath, puvustus työryhmä, musiikki Vesa Haltsonen.
Rooleissa: Miia Lindström, Angelika Meusel, Kai Tanner.
Ensi-ilta 3.7.1996 Suomalaisen Klubin kesäpihalla.

Näytelmässä on ajankohtaista ainakin se, että lapset kärsivät vanhempiensa köyhyydestä.
(Satakunnan Kansa 2.7.1996)

Isä Kalevi tai Kale on tämänpäivän duunarin ruumiillistuma, äitipuoli Hildegaardissa on kuvattu taas tämänpäivän turhamaisuutta ja sadun ilkeyttä. Teatterilaiset ovat osuvasti oivaltaneet yhdistää tämänpäivän ilmiöitä klassiseen satuun.
(Satakunnan Työ 5.7.1996)


1995
​​​​​​​

KEISARIN UUDET VAATTEET II

Teksti H.C. Andersen, sovitus ja ohjaus Petteri Granström, musiikki Vesa Haltsonen, puvustus Susanna Haltsonen,
Rooleissa: Vesa Haltsonen, Angelika Meusel, Kai Tanner, Juha Jutila.
Ensi-ilta 20.6.1995 Pelle Hermannin puistossa.


1994
​​​​​​​

KUKA ON SARI NUOTIO?

Käsikirjoitus Juha Siltanen, ohjaus Soila Valkama.
Rooleissa: Vesa Haltsonen, Angelika Meusel, Hilkka Ollikainen, Kai Tanner.
Ensi-ilta 3.4.1994 Poriginal Galleriassa.

Yhdistävä teema kaikissa pienoisnäytelmissä on eräänlainen piiloleikki, kukaan ei paljasta itseään eikä päämääriään. Ja ellei voi itse olla rehellinen, ei voi luottaa toisenkaan rehellisyyteen ja avoimuuteen, eikä sitä vaatia. Puheen takana on aina toisia merkityksiä kuin itse sana.
(Satakunnan Työ 14.4.1994)


KUNINKAALLINEN RUSINAPULLA

Käsikirjoitus Simo Ojanen, ohjaus Hilkka Ollikainen, apulaisohjaaja Soila Valkama, visuaalinen suunnittelu Liz Santos, musiikki Vesa Haltsonen,
Rooleissa: Vesa Haltsonen, Juha Jutila, Angelika Meusel, Kai Tanner.
Ensi-ilta 1.6.1994 Pelle Hermannin puistossa.

Tarina itsessään lähtee liikkeelle mainiosti, ikään kuin vaivihkaa, kun puistotyöntekijöistä yhtäkkiä sukeutuu satunäytelmän kuningas, prinsessa ja hovinarri. Ryhdytään tekemään teatteria, joka on Kuninkaan rusinapulla eli satu siitä, miten köyhtynyt valtakunta elvytetään, kun prinsessa naitetaan rikkaalle prinssille.
(Satakunnan Kansa 3.6.1994)1993
​​​​​​​

RAPPIO - TANSSIA TÄHTISUMUN ALLA

Käsikirjoitus Steven Berkoff, suomennos Angelika Meusel, ohjaus Hilkka Ollikainen ja Titta Antti-Poika, visualisointi Lizz Santos.
Rooleissa: Angelika Meusel, Kai Tanner.
Ensi-ilta 25.4.1993 Poriginal Galleriassa.

Tämmöistä herkkua näemme silloin tällöin televisiossa engelsmannien itsensä esittämänä, mutta herkuista makeimmat jäävät niitten nautittavaksi, jotka ymmärtävät pubi-herjat ja seurapiirislangin alkukielellä.
(Uusi Aika 29.4.1993)

Samtidigt som pjäsen är frän socialkritik är den också formexperimentell i sin svarta undergroundkomik. Dessutom är föreställningen rasande skickligt intensivt regisserad av Titta Antti-Poika och Hilkka Ollikainen och suveränt spelad av Angelika Meusel och Kai Tanner son bägge innehar dubbelroller som ett överkläss och arbetarklasspar.

​​​​​​​

KEISARIN UUDET VAATTEET

Teksti H. C. Andersen, sov. työryhmä, ohjaus ja sovitus Petteri Grandström, lavastus Susanna Haltsonen, puvustus Lizz Santos, visualisointi Taru Liipola, musiikki Vesa Haltsonen.
Ensi-ilta 8.7.1993 Kulttuurilautakunnan kesäpihassa.
Rooleissa: Vesa Haltsonen, Juha Jutila, Angelika Meusel, Kai Tanner.

"Keisarin uudet vaatteet on Rakastajat tehnyt reippaaksi ilveilyksi, jonka sekaan on siroteltu marimekkoja ja muita nykyaikaisuuksia, vaikka satu onkin säilytetty satuna. Se tarkoittaa mm. sitä, että itse kukin voi mielessään ratkaista, ken on keisari, joka tahtoo -ministerinsä tavoin- nähdä olemattomia ja päättää armoitetun viisautensa turvin, kuka on kykenemätön hoitamaan virkaansa. On esityksellä näinä työelämän saneerausten aikoina siis tärkeitäkin viestejä.
(Satakunnan Kansa 11.7.1993)


CABARET VOLTAIRE

Tekstit mm. Francis Picabia, Daniil Harms, Kurt Tucholski, Aapeli, ohjaus Titta Antti-Poika, visualisointi Taru Liipola.
Rooleissa: Vesa Haltsonen, Angelika Meusel, Hilkka Ollikainen, Kai Tanner, pianisti Matti Aalto, Kristiina Elstelä, Jussi Tuurna, Marjatta Airas, Eeva Litmanen, Mikko Roiha, Markku Arokanta, Tädin Tulevat, Vitali Samkharadze.
Ensi-ilta 6.11.1993 Hotelli Juhana Herttuassa.

Epätoivoinen seurue harjoittelee kabareeta. Esitystä värittävät ajankohtaiset tapahtumat, sattumat ja improvisaatio. Esitys on hyvä muistutus siitä, että ravintolaviihde voi olla muutakin kuin paljaita rintoja ja pyllynpyöritystä. Hyvä viihde naurattaa, mutta myös koskettaa, kuten monet hyvin tulkitut laulut.
(Satakunnan Työ)


1992
​​​​​​​

IMMU HANHEN UUDET SEIKKAILUT

Käsikirjoitus ja ohjaus Simo Ojasen tekstin pohjalta Vesa Haltsonen ja Kai Tanner,
Ensi-ilta 15.6.1992 Kirjurinluodon kesäteatterin kahvion pihassa.

​​​​​​​

RAKASTIN HÄNTÄ - PALSTERNAKKAAKO?

Käsikirjoitus Samuel Beckett (Sanaton näytös II, Ensi rakkaus, Hei Joe!) / August Strindberg (Voimakkaampi), ohjaus työryhmä, koreografia ja tanssi Sami Vartiainen, musiikki Vesa Haltsonen, visualisointi Lizz Santos, ensi-ilta 20.9.1992 Poriginal Galleriassa.
Rooleissa: Kai Tanner, Angelika Meusel, Hilkka Ollikainen, Vesa Haltsonen.

Rakastajat on Porin oloissa poikkeuksellisen virkeä toisin ajatteleva ja tekevä ryhmä, jolla on selkeästi oma äänensä. Ryhmä näyttää etsivän sanoilleen kaikupohjaa lähinnä absurdista teatterista, tuoreilta ja satuttavilta nämä valinnat ovat ovat juuri nyt vaikuttaneetkin, aiempaa Pinteriä myöten.
(Satakunnan Kansa 22.9.1992)


1991
​​​​​​​

RAKASTAJA

Käsikirjoitus Harold Pinter, suom. Juha Siltanen, ohjaus Hilkka Ollikainen, visualisointi Lizz Santos,
Rooleissa: Angelika Meusel, Kai Tanner.
Ensi-ilta 12.12.1991 Poriginal Galleriassa.

Komeammin ihmisen parisuhteen problematiikkaa ja sen ristiriitaisuuksia, arvaamattomuuden, toiveiden ja itsesyytöksen vyyhtiä on hankala keriä.
(Satakunnan Kansa 14. 12.1991)